Rezervatia naturala Vulcanii noroiosi de la Boz este situata in Podisul Secaselor. Zona strict protejata se intinde pe o suprafata de un sfert de hectar: zona tampon, de aceeasi marime, se adauga si ea suprafetei.
Reprezinta un fenomen natural unic in Alba si al doilea ca amploare in Transilvania dupa vulcanii noroiosi de la Hasag. Cei 12 vulcani au forma unor mici movile, rotunde si tesite, cu diametrul cuprins intre 2 si 3 m si inaltimi cuprinse intre 0,50 - 1 m.
Vulcanii noroiosi s-au format prin depunerea la suprafata luncii a namolului provenit din adancime, care s-a ridicat sub influenta unui curent de gaze de-a lungul unor crapaturi ale straturilor superioare ale scoartei terestre; acestea sunt alcatuite din nisipuri, marne si argile de varsta pliocena.
Desi nu sunt deosebit de activi, vulcanii au modificat aspectul initial al luncii, atat ca relief, cat si ca vegetatie. Unii dintre vulcani sunt acoperiti cu pipirig, trestie si papura, iar in jurul conurilor apar si petice de vegetatie de saratura.
Rezervatia naturala Vulcanii noroiosi de la Boz este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Pentru a vizita
Rezervatia naturala Vulcanii noroiosi de la Boz
poti accesa una dintre ofertele de
cazare Sebes
, la pensiunile si vilele din apropiere.
Coordonate GPS: 45.972168,23.8415184
Lacul Dobra este un lac de origine nivala, aflat in Muntii Sureanu,in bazinul Sebesului, fiind alimentat de raul Dobra (1,2 km amonte de confluenta cu Sebesul)
Acces: Sugag, Judetul Alba
Lacul Martinie este un lac de origine antropica, aflat in Muntii Sureanu, in apropierea Masivului Stroe (1108 m alt).
Apartine bazinului hidrografic Sebes, fiind alimentat de Raul Martinie.
Acces:
Lacul Iezerul este un lac de origine glaciara situat in circul glaciar Carpa din muntii Muntii Sureanu (aproape de Vf. Carpa - 2012m alt). Apartine bazinului raului Cugir.
Acces: Oasa - Culmea Surean
Halele Breslelor sunt situate in Sebes, la est de Biserica Evanghelica. Pe zidul de incinta care inconjurata complexul monumental se afisau reclamele breslelor si se desfaceau produsele mestesugaresti
Muzeul municipal Ioan Raica este situat pe strada Mihai Viteazu nr.4, localitatea Sebes. Cladirea care adaposteste muzeul este una dintre cele mai vechi constructii de piatra din Sebes, aici fiind gaz
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.