Apasati pe imagini pentru vizualizare
Situat in nordul orasului, Dealul Cetatii s-a format in legatura cu activitatea vulcanica care a avut loc in neogen (acum 10-6 milioane de ani). Aici, spre deosebire de zona Muntilor Metaliferi au existat conditii favorabile fenomenelor de tip subvulcanic, magma neajungand la suprafata. Eroziunea ulterioara a rocilor sedimentare existente deasupra vulcanitelor andezitice, a distrus formele de relief scotand in evidenta corpul subvulcanic (neck) care are un aspect circular.
Desi se inalta la o altitudine de 371 m, Dealul Cetatii domina regiunile inconjuratoare, delimitandu-se transant fata de lunca Muresului, pe care o domina cu 187 m.
In anul 1889 s-a construit un tunel de 20 m lungime, iar intre 1942-1943 o galerie pentru adapost antiaerian. Pana in 1941 pe versantul dinspre parc, mai jos de zidurile cetatii a existat o mica capela. In sistemul de galerii subterane functioneaza din 1971 o statie seismologica si geomagnetica.
La poalele Dealului Cetatii, in partea de nord, apar ape minerale clorosodice, bicarbonate atermale (17-18 grade C), utilizate medical in cadrul Bailor Sarate. Pentru a pune in valoare potentialul turistic al zonei si pentru a facilita accesul catre Cetatea Devei, in 2003 au inceput lucrarile pentru constuirea unei telecabine pe Dealul Cetatii.
Dealul Cetatii Deva - rezervatie naturala este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Deva
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.
Coordonate GPS: 45.88021,22.91316
Castelul Magna Curia (latina Curtea Mare) sau Castelul Bethlen se situeaza in municipiul Deva, la poalele dealului cetatii, langa parcul orasului. Castelul Magna Curia este cea mai veche cladire monum
Monumentul luptatorilor anticomunisti esti situat pe Bulevardul 1 Decembrie 1989 din Deva, in fata Prefecturii.
Denumit si "Bolovanul cu cruce", monumentul a fost dezvelit in anul 2006 si reprezinta
Complexul Aqualand Deva este situat la poalele dealului cetatii.
Se intinde pe o suprafata de 4.200 de metri patrati, avand cinci bazine de inot cu diferite dimensiuni, tobogane, jacuzzi, sala de fo
Monumentul Eroilor Neamului este situat pe strada Avram Iancu nr. 2, in curtea Catedralei Sfantul Stefan din Deva, judetul Hunedoara.
Realizat intre anii 1993-1995, de catre sculptorul Ioan Seu, monu
Patinoarul Deva este situat la poalele Cetatii Devei si a fost deschis la data de 15 ianuarie 2010.
Scolarii care frecventeaza cursurile in scolile devene beneficiaza de reducere pentru biletul de in
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.