Apasati pe imagini pentru vizualizare
Abruptul Bucegilor reprezinta o forma de relief deosebita, ce se gaseste in muntii Bucegi si Caraiman, cuprinzand abruptul prahovean, abruptul Nordic și abruptul Nord-Vestic cu denivelari cuprinse intre 800 si 1200 m.Abruptul Bucegilor cuprinde versanti abrupti si stancosi, cu o diferenta de nivel cuprinsa intre 500 – 1.200 de metri. Peretii inalti sunt brazdati de vai si hornuri adanci, fiind traversati de numeroase brane (praguri succesive la diferite inaltimi), iar pe inaltimi au tancuri ascutite si creste zvelte.
Sectorul inferior al abruptului este acoperit cu paduri de brad si fag in care se gasesc si exemplare impunatoare de tisa (Taxus baccata). In etajul subalpin se remarca prezenta laricelui, iar la etajul alpin inferior este impresionanta raspandirea larga a jnepenilor (Pinus montana) si prezenta zambrului (Pinus cembra), monument al naturii.
In acest perimetru sunt puse sub ocrotire diferite specii de plante: floarea de colț, ghintura galbena, sangele voinicului, pinus cembra etc. si animale: capra neagra, ursul brun, rasul, vulturul plesuv, cocosul de munte.
O alta planta declarata monument al naturii este rhododendronul (Rhododendron kotschyi), la care se adauga unele endemisme carpatine rare.
Peisajul alpin este ocrotit prin declararea mai multor zone drept rezervatii naturale:
Rezervatia stiintifica de pe versantul sudic al Muntelui Caraiman
Rezervatia botanica Varful Omu, din apropierea Cabanei Omu
Rezervatia complexa Bucsoiu – Valea Malaiesti
Rezervatia complexa Valea Gaura
Sursa foto: peisaje-montane.ro
Abruptul Bucegilor este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Valea Prahovei, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Abruptul Bucegilor
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Busteni
Coordonate GPS: 45.433395,25.471373
Castelul Cantacuzino a fost inaltat in anul 1911, de catre printul Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis Nababu si a fost reintrodus recent in circuitul turistic.
Constructia impresioneaza prin arhitect
Daca doriti sa vizitati locuri noi, de o frumusete aparte, puteti alege traseul catre Cascada Valea Spumoasa din Bucegi. Reprezinta o alternativa la traseul catre faimoasa Cascada Urlatoarea, destul d
Monumentul natural Gemenii din muntii Bucegi este una dintre stancile cu forme ciudate, denumite geografic "ciupercI". Se afla in spatele Cabanei Babele.
Stanca este un martor de eroziune ce a luat n
Vrei sa ai parte de adrenalina si sa te bucuri de frumusetea naturii salbatice departe de agitatia urbana? Sa vezi colturi de lume pe care nu le-ai mai vazut niciodata si sa gusti din bucatele tradit
Rezervatia complexa Valea Gaura (63 ha) este situata in nord-vestul Abruptului Bucegilor, fiind infiintata in anul 1962.
Ea corespunde sectorului glaciar al vaii respective. Aici se gaseste unul din
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.